CIVIL ENGINEERING 365 ALL ABOUT CIVIL ENGINEERING


Jury Comment

A dramatic clifftop site is carefully calibrated into a series of episodic encounters at Vaucluse Garden – of foregrounds and backgrounds, and worlds within worlds. Seeking first to establish the geologic circum-stances of the escarpment, Jane Irwin Landscape Architecture with Bates Landscape has used the garden as a contextualizing “habitat,” mediating between the extraordinary site and the architecture of the house.

The garden consists of sense-rich native and edible flora, set against the raw strata of exposed bed rock. This new topography ingeniously creates a series of subtle, protected and verdant microecologies, which resolve the edges of the built elements on the site. To the seaward side, the gardens are sunken and sheltered below the cliff edge, whilst also serving to foreground the horizon’s expanse.

Delicate and detailed, Vaucluse Garden’s small series of landscape interventions acts to experientially ground the domestic life of the house. Delightfully measured and scaled, these gardens are conceived holistically, as a shared habitat for communities of human and non-human life.

See the full image galleries for shortlisted projects here.

Credits

Landscape architect
Jane Irwin Landscape Architecture
Sydney, NSW, Australia
Project Team

Jane Irwin, Dan Harmon

Consultants

Architect


Paul Pholeros


Landscape


Bates Landscape Services

Site Details

Location

Vaucluse, 

NSW, 

Australia


Site type
Coastal

Project Details

Status
Built

Completion date
2018

Category

Residential


Type

Outdoor / gardens

Related topics



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *